3 frågor till Mats Alm, Luxbright

13 september, 2018

Hallå där, Mats Alm, ny VD för Luxbright. Du är på väg in till VD-nätverket på Sahlgrenska Science Park. Vad har ni på agendan idag?

–   Jag ska berätta lite om Luxbright, där vi utvecklar röntgenrör som är baserade på en helt ny teknik. Vi finns bland annat på den kinesiska marknaden och flera av de andra bolagen står inför liknande utmaningar. Då är det bra att ha en nära, naturlig kontakt, så det är värdefullt att den här miljön erbjuder ett relevant nätverk.

Härligt att du uppskattar VD-nätverket! Berätta lite om ert nytänk på Luxbright.

– Den stora nyttan kommer från vårt ”trimkit” som vi utvecklar till befintliga röntgenrör, främst för säkerhetslösningar för t ex flygplatser men tekniken fungerar även för medicinsk bildåtergivning. När det gäller nytänk är det bra att ha med sig att allt inte handlar om stora grejer. Vi behöver inte börja från scratch utan satsar på att förbättra. Med hjälp av tekniken, som kommer från Chalmers, får man fram bättre röntgenbilder och bättre beslut kan fattas.

– Innovationen har också helt andra användningsområden. Eftersom detta tillför värde för så många skapar det en bra tillväxt för oss.

Idag är ni 15 personer på Luxbright här i Biotech Center. Din egen resa är också intressant. Hur fortsätter den?

– Att vara på ett litet bolag och vara med om att bygga upp något stort är det roligaste man kan göra! Eftersom jag har denna erfarenhet sen tidigare var det naturligt att höra av mig till er eftersom jag har varit aktiv tidigare i start-up bolag inom Sahlgrenska Science Park. Det visade sig vara en bra timing, jag började som VD för Luxbright i juli 2018. Nu ser jag fram emot att göra en liknande, spännande resa igen!

– Att få tag på rätt kompetens är viktigt och många vill jobba såhär centralt i Göteborg. Närheten är en fördel och vi vill gärna växa vidare i den här miljön. Det finns alltid synergier.

Tack, Mats och Lycka till!

Luxbright har utvecklats via inkubatorn på GU Ventures.

Intervju & foto: Annika Åkervall