1928 nu på 33-listan

16 mars, 2017

2014 presenterade de sin verksamhet på Park Annual. Nu tar 1928 Diagnostics stolta plats på 33-listan. Med sitt analysverktyg som syftar till att motverka antibiotikaresistens tog bolaget från Chalmers Ventures hem juryns röst under den spännande regionfinalen i Göteborg.

1928 Diagnostics har en global marknadspotential, ett urstarkt team och en välpaketerad produkt som kan vara en lösning på ett angeläget och växande världsproblem, löd juryns motivering.

I år firar satsningen från Ny Teknik och Affärsvärlden 10-årsjubileum och life science-företag lyfts överlag fram som goda exempel på starka tillväxtföretag som fortsätter att öka sin expansionskraft.

– Att vi är med på 33-listan är supercoolt och ger en kvalitetsstämpel, säger Kristina Lagerstedt, VD och en av grundarna av 1928 Diagnostics. Bolaget siktar nu på fortsatt tillväxt med nyrekrytering och global satsning.

– Vår första produkt finns idag på tre sjukhus i Sverige som beslutsstöd för läkare. Efter ett enkelt blodprov kan den jämföra olika bakterier med varann och titta på spridning i realtid, berättar Susanne Staaf, en av grundarna och operativt ansvarig för 1928. Förhoppningsvis minskar därmed sjukhussjukan.

Snabbare diagnos är också ett mål. Istället för att behöva skicka in en bakterieodling och vänta på svaret i flera dagar kan patienter framöver lämna ett blodprov och få svar inom ett dygn. Det tar bara en minut för analysverktyget att fastställa vilken sorts bakterier det handlar om, processen på sjukhuslabbet tar viss tid men det går alltså betydligt fortare jämfört med dagens standard. Att kunna sätta in rätt sorts antibiotika snabbt möjliggör en bättre behandling och minskar risken för antibiotikaresistens.

De växande problemen med resistenta bakterier kan de flesta relatera till, vilket ökat intresset även från allmänheten. 1928 ser nu fram emot CE-märkning och hoppas på lansering inom ett år.

Läs mer om regionfinalen och se intressant vinnarintervjufilm av Ny Teknik här. Finalen hålls i Stockholm den 4 april. För mer information om 1928 Diagnostics, se www.1928diagnostics.com/

Text & foto: Annika Åkervall