Erik Gatenholm & Hector Martinez fick nobelprisglans på Park Annual 2017

28 september, 2017

Premiären för Arvid Carlsson Award by Sahlgrenska Science Park ägde rum under festliga former på årets life science-event i Göteborg den 27 september. Nobelpristagare Arvid Carlsson överlämnade vandringspriset till Erik Gatenholm och Hector Martinez, CELLINK, på Park Annual, där cirka 500 life science-intressenter deltog.

– Erik Gatenholm och Hector Martinez är drivna entreprenörer med ambition att göra life science-branschen mer hållbar. De har utvecklat CELLINK till en av Sveriges tillväxtraketer genom att medvetet satsa på att bygga rätt team och nå ut i världen, säger Charlotta Gummeson, VD för Sahlgrenska Science Park.

Priset ska delas ut årligen till en entreprenör som driver utvecklingen framåt för människors hälsa och välfärd. Juryns motivering för Erik Gatenholm och Hector Martinez år 2017 lyder:

Det är väl känt att det tar tid att nå ut med en life science-produkt på marknaden i en komplex, regulatorisk miljö. Trots detta har vinnarna byggt ett av de snabbast växande life science-företagen i Sverige, med ett internationellt och hållbart tankesätt redan från början. I sann entreprenörsanda inspirerar de andra att våga tro på sina idéer. Med framtiden framför sig vågar de spränga gränser genom att samarbeta och bygga ett starkt team för framgångsrik verksamhet över hela världen.

Juryn representerar näringslivet, Göteborgs Universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers Tekniska Högskola, Västra Götalandsregionen, Business Region Göteborg och Mölndals Stad. Jurymedlemmar 2017 är:

  • Marianne Dicander Alexandersson, bl a styrelseordförande i Sahlgrenska Science Park
  • Stefan Bengtsson, Rektor och VD, Chalmers tekniska högskola
  • Eva Wiberg, Rektor, Göteborgs universitet
  • Cecilia Dalman Eek, Ledamot kommunfullmäktige, Göteborgs Stad, vice ordförande SU
  • Patrik Karlsson, Ledamot regionfullmäktige, Västra Götalandsregionen
  • Håkan Ahlström, Stadsdirektör, Mölndals stad
  • Ann-Marie Wennberg, Sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU)

Arvid Carlsson, som tilldelades nobelpriset i medicin år 2000 för sina ”upptäckter rörande signalsubstanser i nervsystemet” är idag fortfarande verksam i sitt bolag A. Carlsson Research på Sahlgrenska Science Park i Göteborg.

Jag är mycket glad och stolt över att ge namn åt en utmärkelse som stärker och hyllar entreprenörskapet samtidigt som vikten av långsiktig och ständig kompetensutveckling uppmärksammas, säger Arvid Carlsson.

– Detta är en helt fantastisk ära, säger Erik Gatenholm, VD och en av grundarna av CELLINK.

CELLINK har utvecklat en 3D-printer för mänsklig vävnad, är det allra första bioinkföretaget i världen och det första bioprintingbolaget i Skandinavien. Möjligheten att kunna skriva ut organ och mänsklig vävnad kan skapa nytta för patienter inom många olika områden. Bläcket, som innehåller nanocellulosa, har många viktiga mekaniska egenskaper och är dessutom hållbart. Läs mer här

Foto: Anna Hult

Text: Annika Åkervall