Någonting stort håller på att hända

Så här dags på året är det vanligt med en blick i backspegeln. Jag väljer istället att blicka framåt. Det känns naturligt med tanke på allt spännande som ligger runt hörnet, både ur ett life science-perspektiv och ett västsvenskt perspektiv.

På Sahlgrenska Science Park har vi förmånen att arbeta med en mängd innovativa och nytänkande företag inom healthtech. Digitala högteknologiska lösningar som inspirerar hälsofrämjande beteenden eller underlättar individualisering av vården är idag en självklarhet. Vi ser att gränserna mellan life science-branchen, ICT och mobilitet suddas ut. Men vad är nästa bransch att spana på? Är det functional foods, skogsindustrin, eller något annat?

Västsverige kraftsamlar för att ta en internationellt ledande roll tillsammans med övriga Norden inom framtidens life science. Vi har stora företag inom flera sektorer som visar på allt fler gränsöverskridande satsningar. Här finns en naturlig spets för vår region att bygga vidare på.

Var står då Sahlgrenska Science Park i allt detta? Vi är glada över förtroendet vi fått av offentliga aktörer och näringsliv i att vara en arena för life science i Västsverige och länka samman kompetens, kontakter och kapital. Med fortsatt målinriktat arbete, hoppas jag att vi med gemensamma krafter om fem år rankas bland de främsta regionerna i världen inom ’Health Innovation’. Att Västsveriges satsningar på kompetensförsörjning har uppnått högt renommé, och att vi lockat till oss internationella investerare som blivit en integrerad del av vårt starka life science-kluster.

Händer allt detta av sig själv? Nej, självklart är det hårt arbete och många gropar på vägen. Offentliga och privata testbäddar måste göras synliga och tillgängliga. Vi behöver också ett ökat samarbete mellan hälso- och sjukvård, näringsliv, universitet och forskning. Jag är övertygad om att det är möjligt. Kanske till och med troligt.

Önskar er alla en riktigt God Jul!

Lotta med Team @Sahlgrenska Science Park