Hälften civilingenjör, hälften läkare – Live stream från Almedalen kl 12.00

4
jul
Almedalen, Gotland
Kl 12.00

Tekniktäta operationssalar, avancerad medicinsk bildanalys och blodtryckskontroll via mobilen – vården tar snabba, tekniska kliv och kräver ofta multikompetent personal. Frågan är hur högskolor och universitet matchar kraven, och hur akademi, vård och näringsliv kan samverka för bättre utbildningar.

God samverkan mellan akademi och sjukvård är en nyckelfaktor för de hälsovetenskapliga utbildningarna. Frågan är hur den galopperande teknikutvecklingen i vården präglar utbildningarna till exempelvis läkare eller sjuksköterska.

Är det dags att börja utbilda folk till både läkare och civilingenjörer samtidigt, eller skapa andra kombinerade yrkeskategorier? Vilken roll spelar de traditionella stuprören mellan vårdyrken och tekniska yrken i utvecklingen mot nya yrkeskompetenser? Hur ser de största utmaningarna ut; för utbildningsarrangörer, vårdgivare och andra aktörer? Vilken roll kan innovatörer och näringsidkare inom vården ha för att öka den tekniska kompetensen?

Vi tar avstamp i några konkreta exempel på personer som redan gått in i hybridroller – en robotsjuksköterska på Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt en forskare hemmahörande på både Chalmers och Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Lärdomar och medskick till berörda målgrupper utlovas.